Alla inlägg den 6 september 2013

Av Fylgias Islandshästar - 6 september 2013 11:34

Läste två väldigt intressanat artiklar på nätet om hästens form och anatomi. Hur hästen bär sig utan ryttare och hur det bär med ryttare.


Här är första länken, och här andra.


I vila har hästen största delen av sin vikt på framdelen. Men yttare på förändras detta möster. Så för att motverka detta får vi hästen att jobba mera med bakdelen och rygg, och här är det bra beskrivet, att det funkar som en hävstång för att bära upp ryttarens vikt.


Allt för ofta ser vi hästar som går bakom lodplanet, knäcker av i nacken, och jobbar då inte korrekt med bakdel och rygg. Den tappar ryggverksamheten brukar man tala om. Jag har en egen häst som gör så. Efter tre års träning så börjar han nu jobba mer korrekt med bakdelen och ryggen. Men fortfarande knäcker han gärna av i nacken istället.


Såg dressyr på tv för någon vecka sedan. Många hästar, speciellt i piaff, gick genom lodplanet i piaffen, vilket då resulterade i att istället för att jobba och lyfta sig med bakben, bäcken och ryggmuskler, hamande hästen mera på frambenen (vilket i början, utan ryttare alltså ska bära upp en större vikt av hästen), vilket i sin tur resulterade i att hästen tappade ork, kom inte i samma rörelsemönster som en samlad piaff med bärighet. Hästen komme rinte uppåt med frambenen och har svårt att orka. Visst fanns det också hästar som inte gjorde så, utan samlade sig korrekt och inte knäckte av i nacken.


Till viss del så får vi samma effekt i tölt på islandshästar. Även om här är det vanligare att hästen går med högt huvud, knäcker av åt andra hållet och på det sättet tappar kontakten med rygg och bakdel. Detta får vi när vi mera fokuserar på huvudets placering, än att bakdel och rygg jobbar korrekt.


Jag börjar med en häst som är mjuk och följsam, utan spänningar. En del i detta kan vara att jobba så som jag fått lära av Atli, lång låg, sträcka ut ryggen. Men detta kan inte förväxlas med att hästen börjar jobba med ryggen. Men är ett alldeles utmärkt stället att börja, för att få hästen att börja på rätt ställe.


För mej kommer en bra häst ur att aktivera bakdel och rygg. En bra tölt, för att hästen skall hålla många år, behöver hela bakdel och ryggmuskulatur med. Visst kan även hästar utan att riktigt jobba med denna muskulatur visa höga frambenslyft i tölt. Men det kallar jag mest frambenssprattel. Sen är frågan hur länge en sådan häst håller och hur länge det dröjer innan spänningar i ryggen visar sig?


En bra gångart kommer alltid bakifrån. Jag brukar säga att aktiviera bakkärran, så kommer framdelen att jobba rätt också. Ser alltför många som tvingar ner huvudet på hästen, och tappar kontakten med bakdelen. Kan förstås se bra ut, men får man en hållbar häst?


Är det inte bättre att sakta jobba fram orken och styrkan i musklerna så att hästen verkligen håller? Min äldsta häst är 20 år. Honom har jag nu jobbat i snart tre år. Först nu börjar han trampa helt rätt. Vi ska tävla nästa helg, förutom att han nu faktiskt kan piaffera i tölt då det tidigare mest fanns ökad tölt, så ska vi faktiskt tävla i pass race också. Under min tid har han alrig varit oförklarligt halt. Han har fått en sprak på ett ben och därigenom blivit halt, men han har aldrig haft problem i sitt rörelsemöster och är muskulärt i riktigt finkt skick.


Så hur rider du din häst i form?

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards